Jan. 28, 2013

Blekte mitt hår igen igår, två gånger. Blir väl ljust och braliksom. Det som är lite synd är att om man bleker grålila hår så blir det grönt. Man tycker ju liksom att det bara borde ljusa upp, men nej. Så det är nu andra eller tredje gången jag måste radera allt jag hat jobbat med och börja om, bara för att jag vill ha det några nyanser ljusare. Såhär det det ut nu:


08:37

Alltså.. Det är en helt okej tid att vara uppe och iväg. Nästan så att jag fick lite sovmorgon. Meeenee, jag är ju van vid att vakna vid ett. Tar väl ett tag att vänja sig vid ordentliga rutiner. Det blir bra.

Första skoldagen vart avklarad igår också, det var trevligt, klassen verkade trevlig, lokalerna var trevliga osv. Fint! Hann till och med köpa fräsiga thights innan jag skulle ta mig hemåt.


Jan. 18, 2013

Ligger och är arg för att jag inte kan somna, jättearg är jag till och med, det är ju inte heller lämpligt sovhumör. Är fast i en ond cirkel. Vill bara slå någon så att jag äntligen kan somna. Typ min granne och hans högljudda kompisar som lyssnar på musik som var populär för fem år sedan, på riktigt, fem år sedan. Hur ska jag kunna vara pigg imorgon nu då? Nej det kommer jag då fan inte kunna vara. Har skit i ögat som inte går ur heller. Fan.


Att inte ha dator

Gör att man skriver lite längre sms som kan låta lite roligt... Enligt en själv. Haha.


DSBS (?)

Råkade ramla över "vart jag mig i världen vänder" med den svenska björnstammen och blev så himla nostalgisk.

Jag saknar studenten, jag saknar den iskalla natten på skeppsviken när jag och Liza var så desperata efter skjuts hem, men inte fick någon för det var en tisdag och alla sov, jag saknar de fina gratiskonserterna vi gick på i Göteborg, jag saknar att ligga vid vattnet inne på trädgårdsföreningen en hel dag och bara äta tomater och röka, utan att bry sig om att folk runt omkring en kommer och går, jag saknar mina och Tinas misslyckade spårvagnsåk (hände säkerligen mer än en gång) och våran illvilja att ta oss hem när vi hade planerat.

Mest av allt saknar jag sommaren, och jag saknar att inte bry mig. Vart tog det vägen egentligen? Jag vill vara så redlöst full och lycklig nu.


Flyttar

Packar ihop och packar ihop, Mendez ser bara stökigare ut.


Nu fyller jag 20, heja mig.


René Descartes

Att Descartes kunde ifrågasätta allt vet man. Men att ifrågasätta att man ifrågasätter var ett steg han ansåg vara orimligt. Då faller grunden/möjligheten att ifrågasätta, eller tvivla om man så vill, överhuvudtaget (alltså förmågan att tvivla/ifrågasätta faller). Det måste ha varit något absolut över det.

 

”Cogito ergo sum”, jag tänker, alltså är jag, är den första vissheten. Men hur försäkrar Descartes sig om detta? Han antar att allt han ser är fiktivt, att hans minne inte ger något annat än lögner, han har inga sinnen, kropp, form och rörelse är illusioner. Det enda han kan vara säker på är att ingenting är säkert.  Det finns en lurendrejare som är ute efter att bedra honom. Men det finns något som lurendrejaren inte kan övertyga honom om:

 

“Even then, if he is deceiving me I undoubtedly

exist: let him deceive me all he can, he will never bring it

about that I am nothing while I think I am something. So

after thoroughly thinking the matter through I conclude that

this proposition, I am, I exist, must be true whenever I assert

it or think it.”

(Ur: Meditations on first philosophy, second meditation, sida 4, Doubtful/Hopeful-dialogen)

 

Det enda han (och vi andra) kan vara helt  säkra på är att när vi tänker, så finns vi. Om vi tänker att vi finns, så finns vi. Om vi däremot slutar tänka, finns vi då inte längre? Om Descartes kan tvivla på allt, varför är detta det enda han inte kan tvivla på?

 

Han existerar så länge som han tänker, men hur länge? Ifall han slutar tänka, slutar han existera? Descartes ser detta som en möjlighet, då hur absurt det än kan låta så kan det vara lika rimligt som det är tokigt. För om man ska vara sådan så är det lika lite som talar för, som det som talar emot, om man funderar lite över det. Men, så länge han faktiskt tänker, så finns han. Hur kan han vara så säker på det? Jo, för att tänkandet är det enda som inte kan separeras från honom. Och eftersom han inte accepterar saker som han inte anser är nödvändigt sanna, kan vi acceptera detta. Därför är han så säker han kan vara på att han är ett tänkande ting, han existerar, men i vilken form kan han inte vara säker på. Han fortsätter med att han inte är en kropp, då han har kommit fram till att alla typer av kroppar inte är någonting. Och även ifall han antar att en kropp, hans egen kropp, inte existerar så gör fortfarande han det.

 

Så det som inte går att tvivla på är att han är ett tänkande ting, och andra saker som man inte kan separera från honom (hans tänkande), går inte heller att tvivla på. Han säger själv att han tivlar på nästan allt, förstår lite grann, kan fastställa en sak (att han existerar och tänker), förnekar allt annat, vill veta mer, vägrar att bli bedragen m.fl. Detta är, enligt honom, precis lika sant som att han existerar. För ingen av dessa ”aktiviteter” kan separeras från hans tänkande, och därför inte från honom.

 

Det kan upplevas som väldigt logiskt varför han kan betvivla allt annat, ifall vi ska gå efter hans tumregel. Det är både svårt och lätt att föreställa sig själv utan en kropp. Det verkar rimligt, kroppen kan separeras från tänkandet. Ett ”levande” exempel kan vara människor som har blivit förlamade men som ändå är fullt medvetna om allt runt omkring sig. Då är det lätt att tänka sig. Men att vi kanske bara är ett medvetande, och inte är kroppsliga över huvud taget. Det blir svårare. Det är vårt ”sunda förnuft” som talar emot det, vi vill förkasta saker som inte upplevs som normala för oss. Sättet Descartes försäkrar sig om vad som är riktigt och vad som inte är  det är både noggrannt och övertygande, så vi har egentligen all rätt att godta det. ”Min självkännedom är alltid mer omfattande än min världskännedom”.

 

“I now know that even bodies are perceived not

by the senses or by imagination but by the intellect alone,

not through their being touched or seen but through their

being understood; and this helps me to know plainly that

I can perceive my own mind more easily and clearly than I

can anything else.”

(Meditations on first philosophy, second meditation, sida 8)

 

Han tvivlar, men tvivlandet är ett slags tänkande , och tänkandet är ett sätt att existera. Den enda fasta punkten i hans metafysik. Av Cogito-satsen, den första  vissheten framgår att denna personens tänkande också måste vara kroppslöst till sin existens, ”kroppslöst tänkande” helt enkelt. Och det som inte går att separera från det som är säkert, vilket är hans tänkande, måste väl också vara säkert? För det som hör till tänkandet är väl också en typ av tänkande? Det som däremot kan separeras, kroppen o.d., kan lika gärna vara fantasi. För som sagt, det finns ingenting man kan vara säkrare på än sitt eget medvetande.   

 

//Sara


Fick Liza att somna till lotr-soundtracket, det var fint, och jag fortsätter vissla/sjunga med

Speciellt till "into the west":
 
Lay down
Your sweet and weary head
Night is falling
You have come to journey's end
Sleep now
And dream of the ones who came before
They are calling
From across the distant shore

Why do you weep?
What are these tears upon your face?
Soon you will see
All of your fears will pass away
Safe in my arms
You're only sleeping

What can you see
On the horizon?
Why do the white gulls call?
Across the sea
A pale moon rises
The ships have come to carry you home

And all will turn
To silver glass
A light on the water
All souls pass

Hope fades
Into the world of night
Through shadows falling
Out of memory and time
Don't say: "We have come now to the end"
White shores are calling
You and I will meet again

And you'll be here in my arms
Just sleeping

And all will turn 
To silver glass
A light on the water
Grey ships pass 
Into the West
 

Lite onyktra bilder

Som man hittar i mobilen sådär dagen efter. Är ju alltid trevligt med överraskningar!


Nytt år

Jag spenderade årets första dag i feberfrossa, var sjuk innan festligheterna igår med men valde att ignorera det. Så egentligen har jag bara mig själv att skylla, men det var värt det. Trevlig middag, trevliga människor, trevliga fyrverkerier och så. Var väl inte den piggaste men det fick gå! Såhär såg jag ut med lite hjälp av bra belysning och lite photoshop:


RSS 2.0